Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/vhosts/elkedierenarts.nl/subdomains/katvriendelijk/httpdocs/templates/edkv201611166/functions.php on line 194
Naar de dierenarts
Stress-vrij met de kat naar de dierenarts
Natuurlijk wil je zo goed mogelijk voor je kat zorgen. Dat houdt ook in dat je naar de dierenarts gaat wanneer je kat bijvoorbeeld ziek is of een inenting nodig heeft. Zo'n dierenartsbezoek bezorgt een kat echter vaak veel stress. En die stress begint thuis al!
Katten zijn namelijk erg gebonden aan het territorium en houden niet van onbekende dingen. Zodra er onverwachte dingen gebeuren ontstaat er stres. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer we de kat in zijn reismandje stoppen. Een gestreste of angstige kat zal uiteraard niet graag meewerken. Dat geldt zeker bij de dierenarts, maar ook al bij de voorbereiding thuis. Vervelend voor de eigenaar, maar ook voor de kat zelf!
Hoe kun je er nu voor zorgen dat je kat zo stress-vrij mogelijk bij de dierenarts komt?
Wij geven je een aantal handige tips:
Een goed begin is het halve werk
Zorg ervoor dat je een reismand hebt waar je kat zich veilig in voelt, maar waar jou kat ook gemakkelijk in en uit te tillen is. Kunststof reismandjes die van boven open kunnen, zijn het meest geschikt.
Onbekend maakt onbemind
Dit geldt zeker voor katten! Vaak zien we dat een reismandje pas vlak voordat het nodig is tevoorschijn wordt gehaald. Het opzoeken van het mandje verbreekt de routine van je kat en het zien van het mandje is een duidelijk signaal dat er weer iets naars gaat gebeuren. Wanneer het mandje een bekend onderdeel van het interieur is, zal de reactie van je kat op de reismand veel minder heftig zijn.
Wij adviseren de reismand een vaste plek in huis te geven, zodat je kat er in kan wanneer hij dat wil. Leg er bijvoorbeeld een speeltje in, wat snoepjes, een favoriet dekentje of een T-shirt of handdoek met de geur van de eigenaar. Als het mandje als veilig plekje wordt gezien, dan zal je kat er veel eerder ingaan dan wanneer jij dat wil.
De aanhouder wint
Vind je kat het mandje op deze manier toch nog steeds heel eng, dan kun je ook beginnen door eerst alleen de onderkant in de kamer te zetten. Is je kat daaraan gewend, dan kun je ook de bovenkant erbij zetten. Zet de twee delen nog niet op elkaar, maar zet de twee helften een stukje van elkaar af. Wanneer je kat beiden in het territorium accepteert, dan kun je ze naar verloop van tijd steeds dichter bij elkaar gaan zetten tot ze op elkaar staan.
Neem voor dit hele proces wel de tijd. Het kan soms weken of maanden duren voor je kat het mandje als veilig beschouwt!
Gemak dient de mens
Wanneer je kat dan toch ineens in het reismandje moet, moet je het jezelf niet moeilijker maken dan het is. Stribbelt je kat toch nog tegen, dan kan het helpen je kat met de kont eerst in het reismandje te stoppen. Zo zien ze het niet aankomen en gaat het vaak wat gemakkelijker. Als je dan de reismand ook nog zo neerzet, dat de opening naar boven gericht is, dan kun je de kat er gemakkelijk van bovenaf in laten zakken. Probeer bij dit alles zo rustig mogelijk te blijven. Stel je kat gerust en pak hem niet te stevig vast. Dwang werkt bij katten averechts en ze zullen alleen nog maar meer tegenstribbelen!
Een goed begin geeft moed en zin
Het helpt om je kat, net als wennen aan het reismandje, ook te laten wennen aan de auto.
Zo doe je dat:
- Zet eerst je kat met mandje en al in de auto met de motor uit. Sluit de autodeuren goed en zet de deur van het reismandje open. Wacht rustig af tot je kat uit het mandje komt en de auto gaat verkennen. Uiteindelijk zul je zien dat je kat weer terug gaat naar het mandje (de veilige plek).
- Als dat gebeurt, dan kun je het deurtje weer sluiten.
- Nu kun je de motor aan zetten. Laat de motor een paar minuten draaien en kijk of je kat kalm en rustig wordt/blijft. Gebeurt dat, dan kun je ook een stukje gaan rijden. Ga de eerste keer nog niet te ver en niet direct naar de dierenarts, maar ga bijvoorbeeld een blokje om en weer naar huis.
Blijft je kat toch angstig, zet dan het mandje zo neer in de auto dat je kat je kan zien. Zet eventueel de radio aan met rustige muziek of praat zelf op rustige toon. Bij heel angstige katten kan het ook helpen het reismandje compleet af te dekken. Bij angstige katten niet te veel direct contact maken (hoe moeilijk dat ook is). Je beloont zo namelijk het angstige gedrag.
Oost, west..
Wanneer er meerdere katten samen in één huis leven, dan kan de thuiskomst nogal eens strijd geven wanneer er maar één van de katten van huis is geweest. Geur is namelijk voor katten heel belangrijk en de kat die van huis is geweest, heeft nu de vreemde geurtjes van de dierenartsenpraktijk om zich heen. Het gebeurd dan geregeld dat er naar deze kat wordt geblazen of dat er zelfs vechtpartijen uitbreken. Om dit te voorkomen adviseren wij de kat die van huis is geweest bij thuiskomst eerst nog even in het reismandje te laten. Zo kunnen de andere katten in huis zich er van achter de veilige barrière van het deurtje van verzekeren dat dit een bekende kat is. Zijn de katten allemaal mooi rustig, dan kun je het deurtje open zetten en kunnen je katten elkaar weer van dichterbij begroeten.