Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/vhosts/elkedierenarts.nl/subdomains/katvriendelijk/httpdocs/templates/edkv201611166/functions.php on line 194
Medicatie ingeven
Thuis medicatie ingeven: tips!
Soms krijg je na een dierenartsbezoek medicatie mee om thuis aan je kat te geven. Dat is heel fijn, want dan wordt je kat ook snel weer beter! Maar hoe kun je die medicatie nu zo gemakkelijk mogelijk ingeven? Katten kunnen namelijk behoorlijke kieskeurige eters zijn en slikken niet altijd zomaar door wat je ze geeft. Elke dierenarts wil je graag een aantal tips geven, die het ingeven van medicatie hopelijk net wat makkelijker maken:
Medicatie via de voeding ingeven
- Gebruik voeding of een traktatie waarvan je al weet dat je kat het heerlijk vindt. Geef altijd eerst een beetje voer zonder medicatie, zodat ze de smaak te pakken kunnen krijgen.
- Verstop de medicatie goed in de voeding. Wanneer je kat een pil al kan zien of direct ruiken, zal hij de medicatie niet opnemen.
- Gebruik echter niet meer voeding dan nodig, zodat je zeker weet dat de kat alles opeet.
- Vraag als je medicatie meekrijgt of het mogelijk is de medicatie te vermalen en door het voer te mengen. Sommige katten nemen het zo makkelijker in dan wanneer er een complete pil in de voeding verstopt zit.
- Geef, nadat je kat de voeding met medicatie op heeft gegeten, altijd weer wat voer zonder medicatie na. Als een beloning zeg maar. Zo blijft de ervaring van je kat met deze voeding positief.
- Er bestaat ook een speciaal kneedbaar snoepje, genaamd de Easy pill, wat je helemaal om de medicatie heen kunt kneden. Vraag ernaar bij onze balie.
Medicatie in de bek stoppen
- Krijg je van de dierenarts medicatie mee en ben je niet bedreven met het ingeven van medicatie bij de kat: vraag of de dierenarts het ingeven aan je voor wil doen. Zo kun je alvast even kijken wat de handigste manier is.
- Medicatie in de bek ingeven gaat het gemakkelijkst als je kat er al aan is gewend dat de bek soms wordt geopend. Hoe jonger de kat is, hoe makkelijker dit is om aan te leren. Heb je een nieuw kitten? Open dan regelmatig even het bekje, zonder dat je er iets in stopt. En beloon het kitten voor goed gedrag. Ook oudere katten kun je het openen van de bek nog leren, maar het vergt dan wel wat meer tijd en moeite!
- Zorg dat jij en je kat beiden kalm zijn en benader je kat op een rustige manier.
- Wanneer je medicatie in de bek ingeeft, leg dan je linker hand van achteren rustig bovenop de kop met je duim en wijsvinger op de mondhoeken van de kat. Til het kopje wat naar achteren, zodat je kat wat meer richting het plafond kijkt. Neem de pil in je rechterhand tussen duim en wijsvinger en open de bek door met de andere vingers van je rechterhand het onderkaakje naar beneden te trekken. Leg de pil zo ver mogelijk achterin de bek en sluit de bek van de kat weer.
- Weigert je kat medicatie door te slikken wrijf dan even over de keel of blaas kort en krachtig in de neus. Je kat zal dan in een reflex slikken. Lukt dit niet, dan kun je met behulp van een spuitje ook proberen wat water in te geven, zodat je kat dit samen met de pil gaat doorslikken.
Wikkel je kat in een handdoek, zodat alleen de kop nog uit de handdoek steekt. Zo kan je kat wat minder snel wegspringen of je wegduwen met de voorpoten en kom je geen handen tekort!
Wanneer je op de grond gaat zitten, kun je je kat ook tussen je benen zetten met de rug tegen je buik aan. Zo heeft je kat ook wat minder mogelijkheden om weg te komen. - Voor katten die bij het ingeven van tabletten in de vingers bijten, kun je ook een zogenaamde pillenschieter gebruiken. Hiermee kun je de pil toch achterin de bek leggen zonder dat je je vingers in de bek hoeft te steken.
- Beloon na het doorslikken van de pil je kat weer met bijvoorbeeld een lekkere traktatie. Sluit het altijd positief af!
Als niets werkt
Als je kat nergens in trapt, is er nog één laatste methode over om te proberen. Deze methode maakt gebruik van het feit dat katten erg schoon op zichzelf zijn.
- Vraag aan de dierenarts of assistente of het mogelijk is de medicatie te vermalen.
- Zo ja, vermeng de gemalen tablet met iets wat plakkerig is, maar onschadelijk voor de kat (bijvoorbeeld vaseline).
- Smeer het mengsel op de vacht van de kat. Hoe vies het ook is, je kat zal de vacht altijd schoon willen likken.
- Deze methode van medicatie ingeven is veel minder nauwkeurig dan in de voeding stoppen of direct in de bek ingeven. Medicatie die in de vacht plakt wordt voor een groot deel opgelikt, maar een deel zal ook in de omgeving blijven plakken als je kat wegloopt. Gebruik hem dus alleen in noodgevallen!
En als laatste tip: wanneer je medicatie meekrijgt, is het belangrijk dat je kat deze ook echt krijgt. Lukt het thuis toch niet om de medicatie in te geven? Wacht dan niet af, maar neem contact op met de dierenarts. Eventueel bestaat de medicatie er ook in een andere vorm die je kat misschien lekkerder vindt, kunnen we er een vloeibare suspensie van maken of kan de dierenarts de behandeling met een injectie voortzetten.
Succes!