Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/vhosts/elkedierenarts.nl/subdomains/katvriendelijk/httpdocs/templates/edkv201611166/functions.php on line 194

Bloeddrukmeter kat

 
Waarom een bloeddrukmeter voor katten?

Dat hoge bloeddruk bij mensen een serieus gezondheidsprobleem is, dat is algemeen bekend. Maar ook bij katten komt hoge bloeddruk vaker voor dan je denkt! Met name katten met een leeftijd boven de 7 jaar en katten met nierfalen, suikerziekte of een schildklierprobleem lopen risico.

 

Hoe merk je dat je kat hoge bloeddruk heeft?

Dat is nog niet zo makkelijk. In veel gevallen merk je namelijk niks! Totdat de permanent hoge bloeddruk ernstige en soms onomkeerbare schade in het lichaam heeft veroorzaakt.

 

Welke schade richt hoge bloeddruk dan aan in het lichaam van de kat?

Er zijn een aantal organen die extra gevoelig zijn voor hoge bloeddruk. Het gaat dan om de nieren, de ogen, het hart en het centraal zenuwstelsel (de hersenen dus). Het eerste verschijnsel wat vaak opvalt bij katten met langdurig hoge bloeddruk is plotselinge blindheid. Maar ook ineens verergeren van een nierprobleem, verschijnselen van hartfalen of toevallen kunnen optreden.

 

Hoe werkt dat? Zo’n bloeddrukmeter voor katten?

Er wordt een bandje om de staart geplaatst, de cuff wordt opgeblazen net als bij mensen en vervolgens wordt de bloeddruk gemeten zonder dat de dierenarts verder aan de kat hoeft te zitten. De kat kan dus lekker ontspannen in het reismandje blijven liggen, op een dekentje op de behandeltafel of zelfs bij de eigenaar op schoot. Wel zo fijn voor de kat én de eigenaar.

BloeddrukmeterWanneer moet je de bloeddruk van je kat dan laten meten?

Als je kat ouder is dan 7 jaar, dan adviseren wij één keer per jaar de bloeddruk te laten meten. Ook bij katten met een ziekte waarbij hoge bloeddruk vaak voorkomt (zoals nierfalen), is het advies om de bloeddruk te laten controleren. De dierenarts kan je dan vertellen of er een risico is op hoge bloeddruk en of er meerdere controles nodig zijn.

 

Is hoge bloeddruk goed te behandelen?

Wanneer het op tijd wordt vastgesteld, is hoge bloeddruk met medicatie gelukkig heel goed te behandelen en kunnen ernstige klachten worden voorkomen. Daarnaast is de medicatie speciaal voor de kat gemaakt en oraal of over het voer gemakkelijk toe te dienen.