Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/vhosts/elkedierenarts.nl/subdomains/katvriendelijk/httpdocs/templates/edkv201611166/functions.php on line 194
Katvriendelijke praktijk
Welkom in de 'kat-vriendelijke' praktijk!
Katten zijn tegenwoordig echte gezelschapsdieren. Geen wandelende muizenvangers meer, maar gezinsleden met een vachtje, waar je lief en leed mee kunt delen. Katteneigenaren willen dan ook graag goede gezondheidszorg voor hun huisdier.
Een bezoek aan de dierenarts bezorgt een kat echter vaak veel stress! De oorzaak hiervan ligt voor een deel in de aard van de kat. Katten zijn namelijk sterk aan hun eigen territorium gebonden en zodra je ze daar uit haalt, ontstaat er stress. Denk bijvoorbeeld aan het in het reismandje stoppen van een kat die daar geen zin in heeft. De reis in de auto die vaak met klaaglijk gemiauw gepaard gaat. Het onderzoek bij de dierenarts wat de kat vaak doodeng vindt, waardoor ze verstijfd van angst op tafel zitten of juist agressief worden. Geen enkele eigenaar ziet zijn kat graag angstig, gestrest of boos. Sommige katteneigenaren gaan daarom dan ook niet graag of juist helemaal niet met hun kat naar de dierenarts. Een ‘kat-vriendelijke’ praktijk heeft als doel het bezoek bij de dierenarts zo stress vrij mogelijk te laten verlopen voor de kat én de eigenaar.
Wat is het verschil met een 'gewone' dierenartsenpraktijk?
Alles in onze praktijk is er op gericht de kat zo weinig mogelijk stress te bezorgen, zodat de dierenarts een kat zo goed mogelijk kan onderzoeken en behandelen. Er is een aparte kattenwachtkamer, -spreekkamer en – opname, welke zijn ingericht op een manier waar katten het meest van houden. De kattenwachtkamer is bijvoorbeeld een rustige ruimte, waardoor er onder andere geen harde geluiden meer om de kat heen voorkomen en we gebruiken ook feromonen (kat-eigen geuren die ontspannen).
In de kattenspreekkamer is een kat vrij om rond te lopen. Er staat een grote klimpaal, welke katten de mogelijkheid geeft om hoog te kunnen zitten en zo hetgeen er gebeurd te kunnen aanschouwen. De dierenarts onderzoekt de kat dáár waar hij het meest op zijn gemak is. Bijvoorbeeld op de behandeltafel op een eigen kleedje, bij de klimpaal of gewoon op de vloer. We maken veel gebruik van handdoeken als we een behandeling bij een kat moeten uitvoeren. Dit doen we, omdat een bange kat het liefst donker en klein wil zitten. Daarmee haal je de noodzaak bij een kat weg om van zich af te slaan of weg te vluchten.
In de aparte kattenopname heerst ook rust en proberen we het vertrouwd te maken voor een kat, zodat iedere kat zich zoveel mogelijk ‘thuis’ gaat voelen.
Al deze en nog meer handigheidjes maken het verschil!
Daarnaast bieden we als kat-vriendelijke praktijk dezelfde basiszorg als een ‘gewone’ praktijk, maar gaan wat betreft de kattengeneeskunde ook weer net een stapje verder. Zo is er speciale apparatuur aanwezig om gezondheidsproblemen die specifiek zijn voor de kat zo goed mogelijk te kunnen diagnosticeren, bijvoorbeeld een bloeddrukmeter voor katten.
Betekent 'kat-vriendelijk' ook direct 'hond-onvriendelijk'?
Zeker niet! Een kat is geen kleine hond en de manier waarop je met ze omgaat is dan ook net wat anders. Bij een kat-vriendelijke praktijk proberen we zowel katten als honden zo goed mogelijk te helpen door deze verschillen te onderkennen en omarmen. Ook honden krijgen bij ons de volle aandacht en goede gezondheidszorg. Ze zullen alleen in de wachtkamer geen katten meer tegenkomen. Die hebben nu hun eigen plekje op de praktijk gekregen!
We hopen dat jij en je huisdier zich welkom voelen in onze praktijk! Heb je vragen of suggesties voor ons, dan horen wij dit graag!